vineri, 26 februarie 2016

Principesa Maria la Alexandria!




Pe 2 martie 2016, in micul orasel Alexandria se va desfasura un mare  eveniment: in prezenta binecuvantata a Principesei Maria, vor avea loc doua actiuni omagiale prilejuite de  comemorarea a 100 de ani de la moartea Reginei Elisabeta a Romaniei si de implinirea a 150 de ani de la venirea lui Carol I pe pamantul Tarii Romanesti!

Slujba de pomenire se va tine la Catedrala Episcopala "Sf. Alexandru", catedrala despre care am aflat ca poate fi privita si ca o galerie de arta, deoarece are peste 2000(doua mii!) de metri patrati pictati de maestrul Stefan Luchian si colaboratorii sai. Constructia  cladirii s-a desfasurat in perioada 1869-1898, adica dupa venirea lui Carol I. Acum ce sa va zic, cred ca daca s-ar inventaria toate cladirile reprezentative din tara, din orice domeniu, s-ar constata ca peste 70 % sunt din perioada in care Romania a fost Regat!

Tot in acest sens, am aflat si ca Alexandria se afla pe ruta feroviara care leaga Rosiori de Vede de Zimnicea, ruta care a fost realizata la sfarsitul secolului 19, cand a fost construita si gara. Concluzia o puteti trage si singuri.

In aceeasi zi, mai au loc si lansarea unei plachete omagiale de catre Sectia Numismatica Alexandria, vernisajul expozitiei " 150 de ani de la venirea lui  Carol I pe pamant Romanesc", precum si lansarea cartii "Savarsin. Detaliul". Toate acestea la Muzeul Judetean Teleorman, muzeu a carui baza a fost pusa in anul 1934.

Si inca un amanunt: la inceputul secolului 20, mai multe strazi din Alexandria purtau nume de regi si principi, cum ar fi: strada Carol I, strada Principele Nicolae.(mai multe aici:Alexandria de ieri)


Am zis ca e un orasel? Da, dar niciodata sa nu subestimam puterea celor mici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu