duminică, 7 august 2016

Regina unei Romanii posibile!

Asa cum inainte de '89 , ne imaginam cum ar fi fost sa putem calatori liberi in lume, sau cum ar fi fost sa putem asculta oriunde orice fel de muzica, cum ar fi fost sa ne putem exprima opiniile, gandurile, ideile, fara ca ele sa ajunga in neant, asa sa ne imaginam  cum ar fi fost daca Romania ar fi avut parte de caractere puternice, de oameni care sa o iubeasca si sa o reprezinte cu adevarat in lume. Oameni care, chiar daca nu erau nascuti aici, odata cu sosirea lor, o magie se intampla, descopereau farmecul si potentialul acestor locuri si chiar doreau sa ramana si sa se implice in promovarea si progresul Romaniei.
Unul dintre ei ar fi putut fi Regina Ana, cea la a carei disparitie suntem azi martori, unica sotie a Regelui Mihai timp de 68 de ani! Vi se pare putin? Vi se pare mult? Daca ne gandim doar la acest lucru, mie mi se pare absolut graitor pentru caracterul cuiva:sa traversezi decenii alaturi de persoana iubita, cu bune si cu rele, sa gasesti mereu calea potrivita pentru a merge mai departe, sa stii sa transformi greutatile in trepte pentru devenirea ta, da, asta cred eu ca reprezinta taria de caracter!
Apoi caracterul puternic e legat si de educatia Reginei, atat sportiva( a urmat cursuri de scrima, echitatie, ii placea sa mearga cu bicicleta), cat  si artistica ( a urmat o scoala de arte frumoase) , vorbitoare fluenta a 4 limbi, mereu doritoare sa faca totul cat mai bine ( se pare ca de asta, desi intelegea bine romana, prefera sa nu o vorbeasca, fiind constienta ca n-ar fi putut sa o faca la fel de bine),  mereu gata sa invete ceva nou, mereu gata sa ajute efectiv la crearea unei lumi mai bune( de aceea s-a inrolat la 19 ani in razboiul antinazist).
Modesta, naturala, joviala, asa am vazut-o si eu cu ocazia interviului acordat Eugeniei Voda, in 2008, invitata fiind la emisiunea "Profesionistii" ca o "profesionista a nobletii!". Oh, Doamne, cu 2-3 exceptii, in toata istoria de dupa 1990, nu cunosc oameni din fruntea tarii, carora sa li se poata spune asa! E trist, nu? Cand de fapt, exceptiile trebuiau sa fie de partea cealalta.
Deci,  cum ar fi aratat o Romanie in care modele de viata ar fi fost MS. Regele Mihai si MS Regina Ana?Eu imi imaginez asa: un respect crescut fata de tine, fata de cei din jur si fata de tara, un simt al umorului bine dozat, o capacitate mai mare de a lua viata de la capat fara lamentari, jeluiri si aruncarea vinei intotdeauna pe altii, o dorinta mai mare de a fi tu insuti, de a te reinventa si de a demonstra mereu ca nu conteaza unde te nasti neaparat, ci ceea ce faci acolo unde iti traiesti viata, si daca poti lasa lumea putin mai buna decat ai gasit-o.
As vrea sa imi imaginez ca,  daca acest popor ar fi avut in continuare mai multe modele de oameni capabili, de oameni care au fost nascuti si educati sa devina modele pentru ceilalti( pentru ca, nu-i asa, asta e menirea oricarei familii regale), Romania posibila ar fi devenit Romania reala, ce ar fi ocupat un loc in fruntea oricaror statistici referitoare la nivelul de trai, la nivelul de incredere, la gradul redus de coruptie, asa cum ocupa celelalte monarhii in lume.

Pentru o mai buna descoperire, va recomand sa cititi Ana. Portretul Reginei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu